Bugün yeryüzünde yaşayan insanların tamamına; “Hayatınızın temel amacı nedir?” diye sorulsa hiç kuşku yoktur ki alınacak cevapların içerik analizinde “mutluluk” kavramı ilk sırada yer alacaktır. Evet, yeryüzünde görüldükleri andan itibaren insanların ve insanlığın ortak arzusu, amacı, uğraşısı hayatta mutlu olmaktır. Diğer bir ifade ile insanlar, kendilerini mutsuz eden “şey”lerden ısrarla kaçmak istemektedirler.
O halde insanlığı ortak bir amaç etrafında buluşturan mutluluk nedir? Hangi bireysel özelliklerle ilişkilidir? Mutluluk bir amaç mıdır, sonuç mudur? Tarih boyunca mutluluk kavramı nasıl ele alınmış? Felsefenin, dinin, psikolojinin mutluluğu algılamamızdaki etkisi nedir? Daha da önemlisi, bilgi çağı olarak adlandırılan ve teknolojinin hızla geliştiği buna karşılık kişi düzeyinde uyum sorunlarının aynı hızda çoğaldığı günümüzde insanın, özellikle toplumun dinamik kesimini oluşturan gençlerin mutluluk düzeylerine ilişkin algıları nedir?
Bu çalışmanın teorik inceleme kısmında mutluluk kavramı ve bu kavramın ilişkilendirildiği diğer temel kavramlar, tarihsel bakış ile ele alınmış, konuyla ilgili araştırmalar tartışılmıştır. Çalışmanın araştırma kısmında ise İstanbul halkını temsilen rastgele örneklem yoluyla seçilen ve 10 ilçeden oluşan çalışma evreninde toplam 1124 kişiden oluşan örneklem grubuna uygulanan ve bu araştırma için geliştirilen anket ile yine bu araştırma için 5’li likert türünde geliştirilen Mutluluk Algısı ve İyi Hissetme Düzeyi Envanteri ile ulaşılan sonuçlar, ilgili literatür verileri doğrultusunda tartışılmıştır.
Baskı Yılı : 2017
Dili : Türkçe
Yayınevi : DEĞER YAYINLARI