AİLE ŞİRKETLERİNDE İLETİŞİM
“NEDEN KAVGA EDİYORUZ?”
7 Nisan 2018 – Sait Halim Paşa Yalısı
Her 100 aile şirketinin 80’i yeni kuşağa geçemiyor. Neden biliyor musunuz? Birinci neden “İletişim sorunları” dır. Evet, aile üyeleri her geçen gün biraz daha, birbirleri ile konuşamıyor, geçinemiyor ve karşılıklı tahammülleri azalıyor.
Mademki aile şirketlerinin başarısında ve başarısızlığında birinci etken iletişimdir. O halde aile şirketlerine özel iletişimin püf noktaları nelerdir?
Hisseler aile üyeleri, eşleri, kardeşleri, çalışan ya da çalışmayan çocukları, gelinleri, damatları ile sağlıklı bir iletişim ortamı sağlamak mümkün müdür?
Duygu kökenli olan aile ile mantık kökenli ve kar amaçlı olan işletme arasındaki etkileşim ve iletişim nasıl olmalıdır?
Aile şirketi sahibi ailelerin çocuklarını yetiştirirken özel olarak dikkat etmeleri gereken temel konular nelerdir?
Başarılı aile şirketlerinin temel iletişim stratejileri nelerdir?
Aile mi önemlidir? İşletme mi? çıkmazından nasıl kurtulacak aile şirketleri?
Aile şirketi sahibi eşler, neden geçinemiyorlar?
Bazı yeni kuşak aile üyeleri, at isterler, kat isterler ve de ya yat istediler de neden çalışmayı istemezler?
Yeni kuşağın eğitimi, işe başlama süreci ve başka bir işletmede deneyim edinmesi nasıl sağlanacaktır?
Değer odaklı bir aile ve işletme kültürü nasıl inşa edilir?
Aile şirketlerinde kadınların rolü nedir?
Bu ve benzeri soruları birlikte konuşmak, başarılı aile şirketi sahiplerinin ve ilgili akademisyenlerin deneyimlerinden yararlanmak ve kendi aile şirketinizin durumunu daha yakından görmek amacıyla hazırladığımız eğitim programına sizleri de bekliyoruz.
AİLE ŞİRKETLERİNDE İLETİŞİM
“NEDEN KAVGA EDİYORUZ?”
7 Nisan 2018 – Sait Halim Paşa Yalısı
PROGRAMIN AMAÇLARI
PROGRAMIN HEDEF KİTLESİ
EĞİTİM SÜRESİ
Eğitim süresi 1 gündür.
EĞİTİM YERİ
Sait Halim Paşa Yalısı
Davut DOĞAN
Doğanlar Yatırım Holding / Yönetim Kurulu Başkanı
ÖZGEÇMİŞ:
1960 yılında Çanakkale’nin Biga ilçesinde doğdu. İlk ve Orta Öğrenimini Biga’da tamamladı. 1978 yılında Eskişehir Demiryolu Meslek Lisesi’ni bitirdi. Aynı yıl Devlet Memurluğuna başladı. 1978–1986 yılları arasında Bandırma ve Çankırı’da TCDD Müdürlüğünde puvantör olarak görev yaptı. 1986 yılı sonunda memurluktan istifa ederek ticarete atıldı. 1987 Temmuz’unda Doğtaş A.Ş.’yi altı kardeşiyle birlikte kurdu. 1988 yılında üretim tesisini kurarak sanayiciliğe başladı.
Anadolu Üniversitesi İktisat Fakültesi (AÖF) mezunu. Evli 2 çocuk babası.
Öğrenim Hayatı:
Dr. İlhami Fındıkçı (1968 - Erzurum), İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden dönem birincisi olarak mezun oldu (1988). İ.Ü. İşletme Fak. Davranış Bilimleri Bölümü’nde Yüksek Lisans (Kişilik Tipleri) ve doktora (Bilgi Toplumunda Liderlik - 2004) yaptı. Burslu olarak gittiği Hertfordshire Üniversitesi’nde (Londra) Post-Doktora (Aile Şirketleri ve Organizasyon Kültürü - 2005) yaptı.
Basılmış Kitapları:
1) Boynuzlu Akkoyun (1988) 2) Bilgi Toplumunda Liderlik ve Kendini Geliştirme(1996) 3) İnsan Kaynakları Yönetimi (1999) (8. Basım), 4) Yaşadıkça Eğitim, (2004) 5) Aile Şirketleri (2005) (5. Basım), 6) Bir Gönül Yolculuğu: Hizmetkâr Liderlik (2009) (3. Basım), 7) İnsani Derinlik (2010) (6. Basım), 8) Was Uns Bleibt, Ist Was Wir Geben (2013 - Almanya), 9) Eyvah Yeni Kuşak Geliyor-Aile Şirketlerinden Dersler (2014), 10) İlham-ı Aşk (2015), 11) Güzel’e Yolculuk (2016) (5. Basım) 12) İstanbul HalkınınMutluluk Algısı ve İyi Hissetme Düzeyi İle İlgili Bir Araştırma (2017)
Diğer Yayınları:
Büyük Dönüşüm (Türkiye Ekonomi Araştırmaları - İTO, 2012) kitabının yazarlarındandır (4 yazar).
Değer Kişilik Testi: Teori ve Uygulama Kitabı (2015)
Çeşitli ulusal ve uluslararası dergiler, web siteleri, kongrelerde 200’den fazla makale veya akademik bildirileri yayınlanmıştır.
Editörlüğünü Yaptığı Kitaplar:
1) Eğitimde Nitelik Geliştirme (1991) 2) Eğitimimize Bakışlar (1996) 3) Takımımızın Yeteneklerini Geliştirme (2000) 4) Prof. Dr. Yahya Akyüz’e Armağan (2011) 4) 1. Hizmetkâr Liderlik Zirvesi Konuşmalar (2017)
Eğitim ve Konferansları:
Aile, aile şirketleri, hizmetkâr liderlik, kişilik ve zekâ testleri, bilgi toplumu ve insani kriz, kişisel gelişim, insani derinlik konularında konferanslar vermektedir. Ülkemizin birçok ilinde ve başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, ABD, Azerbaycan ve Rusya’da seminer ve konferanslar vermeye devam etmektedir.
İş Deneyimleri:
Kültür Koleji’nde Yaşadıkça Eğitim Dergisi Yazı İşleri Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı (1988 -1996) olarak çalıştı. Eroğlu Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmaya devam ediyor (1996 - ).
Sosyal Sorumlulukları:
Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’nin (Değer Danışmanlık ve Değer Eğitim Vakfı tarafından) gerçekleştirilmesi, Değer Eğitim Vakfı Kurucusu, TÜGİAD (Başkan Yardımcılığı 2004 – 2008) üyesi, Turkish Society (Londra) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Yazarlar Birliği, FFI (Family Firm Institute), Türkiye Kızılay Derneği Beylikdüzü şubesi Kurucu üyesidir. Alanıyla ilgili çeşitli televizyon yayınlarına katılmaktadır.
Danışmanlıklar, Dersler ve Yönetim Kurulu Üyelikleri:
2004 yılında kurduğu Değer Aile Şirketleri Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak ekibiyle birlikte bugüne kadar onlarca aile şirketine danışmanlık yapmış, aile şirketi anayasalarını hazırlamıştır. Halen Eroğlu Holding, Fimar Holding, Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği ve birçok kurumda aile şirketi danışmanlığı yapan yazar, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ders vermekte, YeniBirlik Gazetesi’nde köşe yazıları yazmakta ve birçok süreli derginin yayın kurulunda yer almaktadır.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
1980 yılında Sivas’ta doğdum. Özel Bilgi Lisesinden mezun oldum. Lisans eğitimimi Sakarya Üniversitesi Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri bölümünde tamamladıktan sonra yüksek lisans eğitimimi de İstanbul Üniversitesinde, Yönetici MBA üzerine yaptım.
İş hayatıma aile şirketimizde 3. Kuşak olarak başladım ve sırasıyla 5 yıl Pazarlama departmanında, 5 yıl Üretim ve Planlama birimlerinde aktif görev aldım. Yaklaşık 4,5 yıldan beri de Satın Alma departmanında aktif görevimi sürdürmekteyim.
Evli ve bir erkek çocuğu sahibiyim.
1991 yılında İstanbul Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İktisat Bölümü mezunu olan Nilüfer Turan Hatipoğlu, halen Turanlar Group Yönetim Kurulu Üyesi olarak aktif iş hayatına devam etmektedir. Evli ve 2 kız çocuğu annesidir.
Prof.Dr. Cevat Celep, Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesini eğitim yönetimi ve denetimi bölümünden mezun olduktan sonra yine aynı alanda yüksek lisans ve doktora eğitimini tamamladı. Celep, 10 yıl bir kamu bankasında görev yaptıktan sonra, çeşitli üniversitelerde bölüm başkanı, Enstitü Müdürü, Dekan olarak görev yaptı. Halen bir vakıf üniversitesinin kuruluş çalışmasında görev almaktadır.
Prof.Dr. Celep, akademik yaşantısı boyunca yaklaşık 100’e yakın yüksek lisans tezi yönetti. Birçoğu öğretmen ve okul müdürlerine yönelik olmak üzere seminer ve konferanslar verdi.
Prof.Dr. Celep’in şimdiye kadar yayınlanmış 100’ün üzerinde ulusal ve uluslararası yayınlanmış makale ve bildirisi bulunmaktadır. Uzmanlık alanı ile iligili olarak aşağıdaki konularda eğitsel etkinliklerde bulunmaktadır:
1972 yılında Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. 2010 yılında Tıbbi Fizyoloji Doçenti ünvanını aldı. Başkent, Turgut Özal ve Yıldırım Beyazıt Üniversitelerinin tıp fakültelerinde toplam 10 yılı aşkın süre öğretim üyesi olarak çalıştı. Tüm akademik kariyeri boyunca disiplinlerin sınırlarında yer alan araştırma konularıyla ilgilenmeyi tercih etti.
Kaos Teorisi, Karmaşıklık, Fraktal Geometri, Doğadaki biçimler, Öğrenme, Lisan ve afazi, Zihin ve Beyin gibi konularda ülke çapında genel dinleyiciye yönelik konferans ve programlar düzenlemekte, bilimi ve özellikle de zor addedilen bilimsel konuları herkesin anlayabileceği anlatılara dönüştürme işi, zamanının çoğunu kaplamaktadır. “Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler” , “Değişen Beynim” ve “Unutulacak Şeyler” adlı kitapların yazarıdır. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.
Sinan Canan, Bige Canan ile evli; Aybike, Metehan ve Melike Canan’ın da babasıdır. “Hayatın, tek bir işle uğraşmak için fazla uzun; insanın ise, tek bir işle ömrünü tüketmek için fazla karmaşık olduğuna”inanmakta ve bu yönde çalışmalarına elinden geldiğince devam etmektedir…
1967’de Tokat’ın Niksar İlçesi’nde doğan Şafak Altun, 1989’da İstanbul Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’ni bitirdi.
Mezuniyetinin ardından, özel sektörün değişik alanlarında çalışan Altun, medya dünyasına Radyo Mega ve Açık Radyo’da yaptığı programlarla girdi. Nokta, Radikal, Kent TV, Süper Kanal, TV8, Dünya ve Platin’de muhabir ve editör olarak çalıştı. Bir süre Doğuş Dergi Grubu’nda proje müdürü olarak görev alan Altun, halen CNN Türk’te “Gündem Özel” programının editörlüğünü yapmaktadır.
2001’de ÇGD’nin TV Programı dalında “Yılın Gazetecisi” ödülünü alan Altun, inovasyon, popüler kültür ve kurumsal tarih olarak düzenli olarak yazılar yazmaktadır.Altun’un Yolsuzluğun 100 Yıllık Tarihi (2004), Türk Popüler Tarihinde İlkler (2006), İnovasyonla Başarıyı Yakalayan Türkler (2007) ve Doğanın İnovasyonu (2011) ve Başarısızlığa Övgü (2015) başta olmak üzere 10’un üzerinde kitabı bulunmaktadır.
Kahramanmaraş’da doğan yazar,öğretmenlik mesleğine Milli Eğitim’in değişik kademelerinde 35 yıl emek verdi. Türk çocuklarının eğitimine katkıda bulunması için Berlin’e tayin edildi.6 yıl Almanya’da çalıştı.
İlk kitabı olan “Mehmet Akif” 1968 yılında yayınlandı.O günden bugüne 45 esere imza attı. Bunlar tarih, edebiyat, din ve psikoloji konularındadır.
Eğitimciliği ve eserleriyle yepyeni bir gençlik yetişmesinde hizmeti büyük oldu. İlk gençlik yıllarından itibaren, toplumu eğitici binlerce konferans ve seminerler gerçekleştirdi.
Hayatın manası, muhtevası ve özü sevgidir gerçeğini yaşayarak yaydı ve kitaplarıyla gönüllere yerleştirdi. “Sevgi Merkezli Eğitim” projesiyle hem eğitimcilere, hem anne-babalara hem de gençlere etkili rehberlik yaptı.
Sadece “Bir Destandır Çanakkale” başlığıyla yurtiçi ve yurtdışında verdiği konferanslar 1500’ü buldu. "Ailede Sevgi İletişimi" konusunu da binlerce defa değişik açılardan topluma yansıttı.
Yeni bir Çanakkale ruhuyla dirilmenin ve sevginin özünü yakalayarak kendine gelmenin önemli temsilcilerinden biri oldu.
Bu çerçevede sevenlerinden oluşan “Sevgi Ailesi” bütün dünyada hızla gelişmekte ve sevgi bayrağını her gün biraz daha yükseltmektedir. Mutluluğu, gönüllerden gönüllere sevgi iletişimi kurmaktır.
Ona göre, eğitim hizmetlerinden emekli olmak imkansızdır zira “Hocanın rahmetlisi olur, emeklisi olamaz” Bu sebeble, bütün yeryüzünü bir okul haline getirmeye, seminer ve konferanslar halkasını genişletmeye çalışıyor.
”Gidemediğin yer ne kadar senin değilse, giremediğin gönül de o kadar senin değildir”,der... Gençleri çok sever.Gençlerle gönül saflarını sık tutmanın, geleceğimizin garantisi olduğuna inanır.