AİLE ŞİRKETLERİNDE HİZMETKÂR LİDERLİK
SERTİFİKA PROGRAMI
“Liderliğin Zihinsel Anatomisi”
SUNUŞ
Son zamanlarda giderek daha sık duyduğumuz Liderlik, günümüz insanı için en önemli kavramlardan biri. Evrenin küçük bir numunesi olan insanın kendisini yönetmesinden binlerce hatta milyonlarca insanı etkilemesi ve yönetmesini sağlayan kuşkusuz liderlik sürecidir. Şimdi soru şu: Şu anda herhangi bir yönetim kademesinde bulunan, lider adayı olan ya da liderlik yapan bizler, acaba nasıl bir liderlik rolü oynuyoruz? Ne kadar lideriz? Ve daha da önemlisi liderlik potansiyelimizi nasıl geliştirebiliriz? Liderlik sürecimizin zihinsel anatomisini hep birlikte keşfetmeye var mısınız?
İnanın şirketlerinizde ticareti, üretimi, pazarlamayı, satışı, varlık yönetimini ve benzeri konuları; yetenekleriniz, eğitiminiz ve isteğiniz çerçevesinde öğrenirsiniz.
Ama asıl öğrenmeniz gereken, tanımanız gereken kendinizsiniz. Evet, işe kendinizi daha iyi tanımakla başlayın. Kendinizi okuyup tanıdıkça insanı, ilişkileri, eşyayı, dünyayı ve bu muazzam sonsuzluk âlemini tanıyabilir, anlayabilirsiniz.
Zira bildiğiniz üzere günümüz insanı bir çıkmaza girmiştir. Kendi benliğine takılıp kalmak; oradan öteye, diğer insanlara, daha da öteye, ötelerin ötesine gidememek en önemli insani sorunumuz.
Dolayısıyla günümüz toplumunda liderlik yapmak her şeyden önce kendimizi tanımayı ama daha da önemlisi kendimizi diğer insanların hizmetinde görmeyi yani hizmetkâr lider olmayı gerektirir. Gelin görün ki günümüzde liderlerin genellikle hizmetkârlık söylemiyle yola çıktıkları halde ne oranda hizmetkâr olabildikleri tartışılır.
Hizmetkâr lider; “ben” engeli ile başa çıkmış kendisini insana ve insanlığa fayda üretmeye adayan, dürüst, ahlaklı, evrensel insani değerlere duyarlı, üreten, çoğaltan, tamamlayan, bütün bu süreçlerde bilimsel anlayışı benimseyen bir rehberdir. Değişim ve dönüşümü körükleyen, iç âlemi ve dış âlemle uyumlu ve barış içinde, insanlık için yeni kavramlar, anlamlar üreten ve böylece insanların potansiyellerini performansa dönüştürmelerini tetikleyen, özel bir kişilik donanımına sahip, aşk yolunun yolcusu bir gönül insanıdır.
Geçen yıl başarı ile gerçekleştirdiğimiz Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’nin devamı olarak Aile Şirketlerinde Hizmetkâr Liderlik Sertifika Programı düzenliyoruz. Bu program ile iş sahipleri, yeni kuşak yönetici adayları, profesyonel şirket çalışanları veya liderlik süreçlerini öğrenmeye meraklı, bu alanda ilerlemek, kendini tanımak isteyen, şirketlerdeki temel sorunlar ve çözümleri konusunda akademik ve pratik bilgi ve deneyimleri edinmek isteyen katılımcılarımıza aktif bir fayda sağlanması hedeflenmiştir.
AİLE ŞİRKETLERİNDE HİZMETKÂR LİDERLİK
SERTİFİKA PROGRAMI
“Liderliğin Zihinsel Anatomisi”
PROGRAMIN ALT AMAÇLARI
PROGRAMIN HEDEF KİTLESİ
PROGRAM İLE KAZANILMASI HEDEFLENEN BİLGİ VE DAVRANIŞLAR
Doç. Dr. Nihat Alayoğlu
1964 yılında Sakarya ili Akyazı ilçesinde doğan Alayoğlu, Hacettepe Üniversitesi, İktisat Bölümünden 1990 yılında mezun oldu. 1994 yılında University of Glamorgan (University of South Wales) - Business School’da İşletme Yüksek Lisans (MBA) programını tamamlayan Alayoğlu, 2005 yılında İstanbul Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü, İşletme Ana Bilim Dalı - İnsan Kaynakları Bilim Dalı’ndan doktora derecesini aldı.
1985 – 2000 yılları arasında şehirlerarası yolcu taşımacılığı yapan aile şirketinde hissedar ve yönetici olarak görev alan Alayoğlu, 2000 yılında aile şirketlerinin tasfiye sürecine girmesiyle profesyonel çalışma hayatına başladı.
Alayoğlu, 2000 – 2009 yılları arasında sırasıyla UTESAV (Uluslararası Teknolojik, Ekonomik ve Sosyal Araştırmalar Vakfı) Müdürü, MÜSİAD (Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği) Genel Sekreter Yardımcısı ve Kalite Yönetim Müdürü ve ardından MÜSİAD Genel Sekreteri olarak görev yaptı.
25.12.2009 tarihinde İstanbul Ticaret Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu’nda Öğretim Görevlisi Doktor olarak akademik hayata atılan Alayoğlu, 01.11.2011 tarihinde Yardımcı Doçent unvanını almış ve İstanbul Ticaret Üniversitesi Ticari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümü Öğretim Üyesi olarak Lisans ve Yüksek Lisans düzeyinde dersler vermiştir. Aynı zamanda, 11.10.2010–17.12.2012 tarihleri arasında Üniversitenin Sürekli Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 02.07.2012 – 01.09.2014 tarihleri arasında ise Genel Sekreterliği görevlerini yürütmüştür. 08.04.2015 – 08.04.2016 tarihleri arasında TÜBİTAK - TEYDEB / Girişimcilik Destek Grubu Yürütme Komitesi Üyesi olarak görev yapmıştır.
26 Mart 2015 tarihinden bu yana İstanbul Medipol Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi, İnsan Kaynakları Bölümünde öğretim üyesi olarak akademik hayatının sürdüren Alayoğlu, 10 Nisan 2015 tarihinde Yönetim ve Strateji alanında Doçent unvanını almıştır.
28 Nisan 2015 itibariyle, İstanbul Medipol Üniversitesi, İşletme ve Yönetim Bilimleri Fakültesi (İYBF) Dekan Vekilliği, Medipol Meslek Yüksek Okulu Müdürlüğü ve İYBF İnsan Kaynakları Bölüm Başkanlığı görevlerini yürüten ve çalışmalarını Yetenek Yönetimi, Örgütsel Davranış, Stratejik Yönetim, İş Ahlakı, Aile Şirketleri ve Girişimcilik alanlarında sürdüren Alayoğlu’nun, “Aile Şirketlerinde Yönetim ve Kurumsallaşma” başlıklı bir kitabı, çalışma alanları ile ilgili konularda bireysel ve ortak olmak üzere yayınlanmış ulusal ve uluslararası kitap bölümleri, ulusal ve uluslararası dergilerde yayınlanmış ve kongrelerde sunulmuş makale ve bildirileri bulunmaktadır. Evli ve iki çocuk babasıdır.
Öğrenim Hayatı:
Dr. İlhami Fındıkçı (1968 - Erzurum), İstanbul Üniversitesi (İ.Ü.) Psikolojik Danışmanlık Bölümü’nden dönem birincisi olarak mezun oldu (1988). İ.Ü. İşletme Fak. Davranış Bilimleri Bölümü’nde Yüksek Lisans (Kişilik Tipleri) ve doktora (Bilgi Toplumunda Liderlik - 2004) yaptı. Burslu olarak gittiği Hertfordshire Üniversitesi’nde (Londra) Post-Doktora (Aile Şirketleri ve Organizasyon Kültürü - 2005) yaptı.
Basılmış Kitapları:
1) Boynuzlu Akkoyun (1988) 2) Bilgi Toplumunda Liderlik ve Kendini Geliştirme (1996) 3) İnsan Kaynakları Yönetimi (1999) (8. Basım), 4) Yaşadıkça Eğitim, (2004) 5) Aile Şirketleri (2005) (5. Basım), 6) Bir Gönül Yolculuğu: Hizmetkâr Liderlik (2009) (3. Basım), 7) İnsani Derinlik (2010) (6. Basım), 8) Was Uns Bleibt, Ist Was Wir Geben (2013 - Almanya), 9) Eyvah Yeni Kuşak Geliyor-Aile Şirketlerinden Dersler (2014), 10) İlham-ı Aşk (2015), 11) Güzel’e Yolculuk (2016) (5. Basım) 12) İstanbul Halkının Mutluluk Algısı ve İyi Hissetme Düzeyi İle İlgili Bir Araştırma (2017)
Diğer Yayınları:
Büyük Dönüşüm (Türkiye Ekonomi Araştırmaları - İTO, 2012) kitabının yazarlarındandır (4 yazar).
Değer Kişilik Testi: Teori ve Uygulama Kitabı (2015)
Çeşitli ulusal ve uluslararası dergiler, web siteleri, kongrelerde 200’den fazla makale veya akademik bildirileri yayınlanmıştır.
Editörlüğünü Yaptığı Kitaplar:
1) Eğitimde Nitelik Geliştirme (1991) 2) Eğitimimize Bakışlar (1996) 3) Takımımızın Yeteneklerini Geliştirme (2000) 4) Prof. Dr. Yahya Akyüz’e Armağan (2011) 4) 1. Hizmetkâr Liderlik Zirvesi Konuşmalar (2017)
Eğitim ve Konferansları:
Aile, aile şirketleri, hizmetkâr liderlik, kişilik ve zekâ testleri, bilgi toplumu ve insani kriz, kişisel gelişim, insani derinlik konularında konferanslar vermektedir. Ülkemizin birçok ilinde ve başta Almanya olmak üzere birçok Avrupa ülkesi, ABD, Azerbaycan ve Rusya’da seminer ve konferanslar vermeye devam etmektedir.
İş Deneyimleri:
Kültür Koleji’nde Yaşadıkça Eğitim Dergisi Yazı İşleri Müdürü ve Genel Müdür Yardımcısı (1988 -1996) olarak çalıştı. Eroğlu Holding’de Yönetim Kurulu Üyesi olarak çalışmaya devam ediyor (1996 - ).
Sosyal Sorumlulukları:
Hizmetkâr Liderlik Zirvesi’nin (Değer Danışmanlık ve Değer Eğitim Vakfı tarafından) gerçekleştirilmesi, Değer Eğitim Vakfı Kurucusu, TÜGİAD (Başkan Yardımcılığı 2004 – 2008) üyesi, Turkish Society (Londra) Kurucu Yönetim Kurulu Başkanı, Türkiye Yazarlar Birliği, FFI (Family Firm Institute), Türkiye Kızılay Derneği Beylikdüzü şubesi Kurucu üyesidir. Alanıyla ilgili çeşitli televizyon yayınlarına katılmaktadır.
Danışmanlıklar, Dersler ve Yönetim Kurulu Üyelikleri:
2004 yılında kurduğu Değer Aile Şirketleri Eğitim ve Yönetim Danışmanlığı Şirketi’nin Yönetim Kurulu Başkanı olarak ekibiyle birlikte bugüne kadar onlarca aile şirketine danışmanlık yapmış, aile şirketi anayasalarını hazırlamıştır. Halen Eroğlu Holding, Fimar Holding, Kopuz Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Üyeliği ve birçok kurumda aile şirketi danışmanlığı yapan yazar, aynı zamanda İstanbul Üniversitesi ve İstanbul Kültür Üniversitesi’nde ders vermekte, YeniBirlik Gazetesi’nde köşe yazıları yazmakta ve birçok süreli derginin yayın kurulunda yer almaktadır.
Evli ve dört çocuk babasıdır.
DR. KUTALMIŞ EMRE CEYLAN
Yüksek lisans ve doktora eğitimlerini “işletme yönetimi” alanında Gebze Yüksek Teknoloji Enstitüsü'nde tamamlamıştır.
2005 yılından beri, Rekabet- Stratejik Planlama, Yeniden Yapılanma, Yönetim Kalitesi İyileştirme, Bilimsel Usullerle Kurum Analizi, Pazarlama Sistemleri ve Disiplini konularında pek çok şirkette proje yürütmüş, yüzlerce projeye uzman olarak katkı sağlamıştır.
“Başarılı Türk Şirketlerinin Yapısal Analizi”, “Türkiye’de Şirket Yönetim Olgunluğu” adlı araştırma projeleri ile “Türk Yönetim Modeli” anlaşılması ve kavramsallaştırılması için çalışmalar yapmaktadır.
Patron-Yöneticinin işletmesine hâkimiyetinin geliştirilmesi ve 2. Kuşak Patronların yetiştirilmesi için şahsa özel yapılan eğitimlerde görev almaktadır
Akademik ve akademik olmayan mecralarda yayınlanmış birçok eseri bulunmaktadır. İstanbul Gelişim Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nde Yrd. Doçent kadrosunda görev yapmakta, Yüksek Lisans ve Doktora seviyesinde dersler vermektedir.
Prof. Dr. Haluk Gürgen
İtibar Yönetimi Kavramının Duayeni, İletişim Dünyasının Kanaat Önderlerinden, Akademisyen ve Üst Yönetim Danışmanı
1977 yılında Eskişehir Anadolu Üniversitesi İletişim Bilimleri Fakültesi’nde akademik yaşamına başlayan Haluk Gürgen, 2006 yılına kadar bu fakültede iletişim, reklamcılık ve halkla ilişkiler alanlarında çeşitli dersler verdi, makaleler yazdı, yöneticilik yaptı.
Prof. Dr. Haluk Gürgen, kişiler arası iletişim, reklam, halkla ilişkiler, kurumsal iletişim, itibar yönetimi konularında özel ve kamu kurumlarında çok sayıda eğitimler gerçekleştirdi, projeler yönetti ve danışmanlık yaptı.
2006 yılında İstanbul’a yerleşti ve Bahçeşehir Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde 7,5 yıl dekanlık yaptı. Halen aynı fakültede öğretim üyeliği görevini sürdürüyor.
Prof. Dr. Kenan GÜRSOY
İstanbul Aydın Üniversitesi / Öğretim Üyesi - Eski Vatikan Büyükelçisi
ÖZGEÇMİŞ:
Kenan Gürsoy felsefe alanında çalışmalar yapan bir akademisyendir. 2000-2009 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Dekanlığı ve anılan tarihler arasında zaman zaman Fakülte'nin Felsefe Bölümü Başkanlığı görevlerini sürdürmüştür. 2009-2014 yıllarında Türkiye Cumhuriyeti'nin Vatikan nezdindeki Büyükelçisi olarak görev yapmıştır.
1950 tarihinde Ankara'da dünyaya geldi. Babası, Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi eski öğretim üyelerinden Prof. Dr. Kemal Tahir Gürsoy; annesi ise,son dönem Osmanlı maarifçi ve mutasavvıflarından Kenan (Rifai) Büyükaksoy'un kızı Hikmet Kainat Büyükaksoy'dur. İlkokulu, İstanbul Hırka-İ Şerif İlkokulu'nda, ortaokul ve lise eğitimlerini ise, Saint Benoit Fransız Lisesi’nde gerçekleştirdi (1970). Yükseköğrenimini ise, Fransız Hükümeti’nin Türkiye'de Fransızca eğitim öğretim yapan okullardan mezun, başarılı öğrencilere verdiği dört yıllık öğrenim bursuyla Fransa’da Rennes Üniversitesi ve Paris,Sorbonne Üniversitesi’nde tamamladı. (1970-1974)
Yurda dönüşünde, askerlik görevinin hemen sonrasında, Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümü’nde asistan olarak göreve başlamış(1977).; bu üniversitede sırasıyla Felsefe Doktoru (1979), Yardımcı Doçent (1982) ve Sistematik Felsefe-Mantık alanında Doçent (1983) unvanlarını almıştır. Bu arada, bir yıl daha Fransa’da Paris Nanterre Üniversitesi-Felsefe Bölümü’nde araştırmalarda bulunmak üzere görevlendirilmiştir (1981-1982). 1984 yılı Kasım ayından itibaren ise, Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Felsefe Bölümü’nde, Felsefe Tarihi Anabilim dalında Doçent olarak vazifeye başlamış; 1989 yılı Ocak ayında, burada profesör olmuştur. 1994 Ekim’inden itibaren aynı anabilim dalının başkanlığını yapmıştır. 1997 yılında Galatasaray Üniversitesi‘nde göreve başlamıştır. 1999’da Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü olmuş bu görevi Haziran 2002 tarihine kadar devam etmiştir.2000-2009 yılları arasında Galatasaray Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Dekanlığını yürütmüştür. 2005-2009 yılları arasında TRT 2 kanalında yayınlanan Düşünce İklimi programını sunmuştur. 15 Eylül 2009 tarihinde ise Türkiye'nin Vatikan büyükelçisi olarak atanmış ve 15 Ekim 2014 tarihine dek bu görevi sürdürmüştür.
Eserlerinden de anlaşılacağı gibi, daha çok Türk Tasavvufu, Varoluşçuluk Felsefesi, Fenomenoloji, Etik ve Karşılaştırmalı Dini Etik gibi konular üzerinde çalışmıştır. Türk Kültür hayatında ve Milli Eğitim sistemimizde felsefi tutum ve düşüncenin yaygınlaşması için uğraş verenlerden biri olmaya gayret etmiştir. Yurt içinde ve yurt dışında (Azerbaycan, Kazakistan, İtalya, Vatikan, İspanya, Fransa gibi ülkelerde) pek çok seminer ve toplantıya katılmış, konferans vermiş, lisans üstü seviyede tamamlanmış ve halen sürmekte olan doktora ve yüksek lisans tezlerine danışmanlık yapmıştır.
Prof. Dr. Nurullah GENÇ
T.C. Merkez Bankası / Meclis Üyesi
ÖZGEÇMİŞ:
09.09.1960 yılında Erzurum’un Horasan ilçesinde doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Horasan’da, Liseyi ve üniversiteyi Erzurum’da tamamladı. Atatürk Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’nden mezun oldu. 1984 yılında aynı fakülteye araştırma görevlisi olarak girdi. Akademik hayatına Para ve Banka dersi vererek başladı. Yönetim ve Organizasyon alanında çalışan Genç, 1990’da doktor, 1995’te doçent, 2001 yılında profesör oldu. 2003 yılında Kocaeli Üniversitesine geçti ve orada 7 yıl çalıştı.
1994-2013 yılları arasında kamu ve özel sektör kuruluşlarına işletme yönetimi alanında danışmanlık hizmetlerinde bulundu. Çok sayıda işletmenin reorganizasyonunu gerçekleştirdi ve stratejik planını yaptı. Aile işletmelerine ortaklık bilinci ve yapısı hususunda hizmet verdi, aile anayasaları hazırladı. Kişisel gelişim seminer ve konferansları gerçekleştirdi. Kocaeli Üniversitesinin stratejik planlama çalışmalarında bulundu. Bologna Eşgüdüm Komisyonunda yer aldı. 2010 yılında emekli oldu İstanbul Ticaret Üniversitesinde çalışmaya başladı. Bölüm başkanlığı ve dekanlık görevlerinde bulundu. İstanbul Ticaret Üniversitesinin 2012-2017 Stratejik Planı’nı hazırlama kuruluna başkanlık etti.
Liderlik Analizi, Yönetim Sanatı, Stratejik Yönetim, İşletme Yönetimi, İnsan Kaynakları ve Organizasyonel Davranış başta olmak üzere lisans ve lisansüstü düzeyde pek çok ders verdi.
Ulusal ve Uluslararası kongrelere bildiriler sundu ve makaleleri yayınlandı.
2013 yılında Sermaye Piyasası Kurulu üyeliğine atandı ve Kurul Başkanvekili olarak 2015 şubat ayında görevinden ayrıldı. Halen Merkez Bankası Meclis Üyesi olarak görev yapmaktadır.
1980 yılından itiraben pek çok edebiyat dergisinde şiirleri ve yazıları yayınlandı. Türk Edebiyatı, Aylık Dergi, Nesil, Sur, Gurbet, Mina, Kardelen, Palandöken, Karçiçeği, Yolcu, Güneysu, Dolunay, Aydili, Ayvakti, İkindi Yazıları, Bu Ülke, Bizim Külliye, Dil ve Edebiyat Dergisi bunlardan bazılarıdır. 1979 yılında “Hicret” isimli şiiri ile MTTB Hicri 1400 Şiir yarışması Birincilik Ödülünü aldı. 1990 yılında “Yağmur” isimli şiiri ile TDV Na’atı Şerif Büyük Ödülüne lâyık görüldü. 1993 yılında, son zamanlarda kamu oyunda “Tasalanma Yiğidim” olarak da bilinen “İnkılaba Az Kaldı” isimli şiiriyle MGV Gençlik Marşı Birincilik Ödülünü kazandı.
Satrançla ilgilendi ve Erzurum satranç şampiyonu oldu. Türkiye satranç liginde oynadı.
SANAT-EDEBİYAT ÖDÜLLERİ:
2008 yılında fotoğrafa başladı. 300 ün üzerinde fotoğrafı ulusal ve uluslararası sergilere kabul edildi ve çeşitli ödüller aldı. 2012 yılı sonunda, merkezi Fransa’da bulunan Uluslararası Fotoğraf Sanatı Federasyonu FİAP tarafından verilen Afiap unvanıyla onurlandırıldı. İlk kişisel sergisini 2011 mayıs ayında “Ruhumdan Yansıyanlar” adıyla açtı ve sergilenen fotoğraflar İstanbul Ticaret Üniversitesi tarafından aynı adla albümleştirildi.
FOTOĞRAF SANATI ÖDÜLLERİ:
MESLEKİ ESERLERİ
ŞİİR KİTAPLARI
- Çiçekler Üşümesin
- Nuyageva
- Yankı ve Hüzün
- Aşkım İsyandır Benim
- Siyah Gözlerine Beni de Götür
- Yanılgı Saatleri
- Denizin Son Martıları
- Aşk Ölümcül bir Hülyadır
- Hüznün Lâlesidir Dünya
- Gül ve Ben
- Yürüyelim Seninle İstanbul’da
- Müptelâdır Gemiler Benim Denizlerime
- Sensiz Kalan Bu Şehri Yakmayı Çok İstedim
- Birkaç Deli Güvercin
- Çanakkale: Her Şey Yanıp Gül Oldu
- Ateş Semazenleri
- Harflerin Simyası
- Mahrem ve Münzevi (Toplu Şiirler)
ROMANLARI:
-Tutkular Keder Oldu
-Yollar Dönüşe Gider
-İntizar
1972 yılında Ankara’da doğdu. Hacettepe Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü’nden mezun oldu. Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Histoloji-Embriyoloji Anabilim Dalı’nda yüksek lisans, aynı kurumun Fizyoloji Anabilim Dalı’nda ise doktora eğitimini tamamladı. 2010 yılında Tıbbi Fizyoloji Doçenti ünvanını aldı. Başkent, Turgut Özal ve Yıldırım Beyazıt Üniversitelerinin tıp fakültelerinde toplam 10 yılı aşkın süre öğretim üyesi olarak çalıştı. Tüm akademik kariyeri boyunca disiplinlerin sınırlarında yer alan araştırma konularıyla ilgilenmeyi tercih etti.
Kaos Teorisi, Karmaşıklık, Fraktal Geometri, Doğadaki biçimler, Öğrenme, Lisan ve afazi, Zihin ve Beyin gibi konularda ülke çapında genel dinleyiciye yönelik konferans ve programlar düzenlemekte, bilimi ve özellikle de zor addedilen bilimsel konuları herkesin anlayabileceği anlatılara dönüştürme işi, zamanının çoğunu kaplamaktadır. “Kimsenin Bilemeyeceği Şeyler” , “Değişen Beynim” ve “Unutulacak Şeyler” adlı kitapların yazarıdır. Üsküdar Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Psikoloji Bölümü’nde öğretim üyeliği görevini sürdürmektedir.
Sinan Canan, Bige Canan ile evli; Aybike, Metehan ve Melike Canan’ın da babasıdır. “Hayatın, tek bir işle uğraşmak için fazla uzun; insanın ise, tek bir işle ömrünü tüketmek için fazla karmaşık olduğuna”inanmakta ve bu yönde çalışmalarına elinden geldiğince devam etmektedir…
Sivas’ta doğdum. Sultan Murat Anadolu Lisesinden mezun olduktan sonra Bahçeşehir Üniversitesi’nde bir sene İngilizce eğitimi aldım. Daha sonra Haliç Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Psikoloji bölümüne burslu öğrenci olarak kabul edildim. Buradan mezun olduktan sonra Doğuş Üniversitesi Sosyal Bilimler Fakültesi Psikoloji (Klinik) yüksek lisans programına başladım. Doğuş Üniversitesi’nde ki yüksek lisans eğitimime halen devam etmekteyim.
Eğitimime devam ederken 2012 yılı süresince Koca Mustafa Paşa çocuk yuvasında ebeveyni olmayan, şiddet ve taciz görmüş çocuklarla çalışarak, onların psikolojik yardım süreçlerinde gönüllü ablalık yaptım. Eğitimim süresince, Sivas Toplum Ruh Sağlığı Merkezinde Psikotik hastaların tedavi süreçleri topluma kazandırılma çalışmalarında ve İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Nöropsikoloji Anabilim dalı kurucusu sayın Prof. Dr. Öğet Öktem ile de çalışma fırsatı buldum. 2015 yılı yaz döneminde ise Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Psikiyatri anabilim dalında nevrotik altı ve psikotik düzeydeki yatılı hastalarla 1 ay klinik stajı yaptım. Çocuk ve yetişkinlere yönelik gözlem ve staj çalışmalarımı Doğan Hastanesi Aile Danışma Merkezinde ve Çadem Psikoloji'de sürdürdüm.
Öğrencilik ve mezuniyetimden sonra çeşitli klinik ağırlıklı projektif ve objektif test eğitim programlarına katıldım ve şuan da almış olduğum eğitimleri aktif olarak terapilerimde kullanmaktayım.
Şu an Değer Danışmanlık’taki iş süreçlerinde psikolog olarak danışmanlık hizmeti vermekteyim.
Çalıştığım alanlar:
•Yetişkin bireyler (bireysel ve grup )
-Kişilik bozuklukları,
-kaygı bozuklukları
-Duygu durum bozuklukları (depresyon)
-İlişki problemleri
- Ayrılık ve yas sonrası dönem
- Çocukluk travmaları, travmalar
•3-12 yaş grubu çocuklar
-Aile çalışmaları (çocuk –ergen-aile iletişimi)
- Davranış problemleri ve gelişim süreçlerine yönelik problemler
-Alt ıslatma
-Tuvalet eğitimi rehberliği
-Tırnak yeme
-Öfke problemleri
-Dikkat eksikliği ve hiperaktivite
-Özel öğrenme güçlüğü
-Boşanma süreci rehberliği
-Akran zorbalığı
-Çocukluk korkuları
-Bağlanma problemleri
- Okul fobisi /ayrılık anksiyetesi
-Kaygı bozuklukları
-Üstün zekalı çocuklara yönelik ebeveyn ve çocuk rehberliği
-Zeka, dikkat ve gelişim testleri uygulama
-Yeni doğan ebeveyn rehberliği
Uyguladığım Testler
Objektif Testler: MMPI (Minnesota Çok Yönlü Kişilik Envanteri)
Projektif ve objektif testler: Ankara gelişim envanteri (Agte), Bender gestalt görsel motor algılama testi, Benton kognitif fonksiyonlar ve görsel hafıza testi , Porteus labirentleri, Metropolitan okul olgunlugu testi, Peabody kelime anlama testi, Goodenough –Harrıs bir insan çiz testi, Frostig , Wısc_r, Denver,
Nöropsikoloijk testler : Wechler Bellek Testi, Stroop Test, Wisconsin Kart Eşleme Testi, Öktem Sözel Bellek Süreçleri Testi, Benton Yüz Tanıma Testi, Benton Çizgi Yönünü Belirleme Testi, Boston Adlandırma Testi: WAIS İkili Benzerlikler Alt Testi, İz Sürme Testi, Burdon Dikkat Testi