Evrendeki canlılar içinde insan en değerli varlıktır.
Çoğu zaman maddi değerler, büyük ve renkli camlı binalar, cirolar, üretim veya satış adetleri öne çıkarılsa da kurumlardaki asıl temel güç ve hareket noktasının “insan” olduğu artık bilinmektedir. İnsanı temel kaynak, ana sermaye ve hareket noktası olarak görmeyen veya göremeyen kurumlar, belki hızlı gelişip büyüyebilirler ama bu sağlıklı bir gelişim olamayacağı için maalesef çöküşleri de hızlı olabilmektedir.
Daha eskiden kurumlarda zaat işleri, arkasından özlük işleri, personel müdürlükleri ve günümüzde insan kaynakları yönetimi olarak yerleşen ve kurumsallaşma bakımından büyük önem taşıyan bu fonksiyon, ne yazık ki çoğu büyük kurumlarımızda bile tabelası olan bir bölümden öteye geçemiyor.
Oysa ki sürdürebilir bir kurumsal gelişim için insan kaynakları yönetiminin bir sistem bütünlüğü içinde yerleştirilmesi gerekli ve çok önemlidir.
İnsan kaynakları yönetimi danışmanlığının temel amacı, insan kaynağının etkin ve verimli biçimde kullanılması ve bu amaçla bir insan kaynakları yönetim sisteminin kurulmasıdır.
Bu çerçevede, kurumun mevcut insan kaynağının belirlenmesi, personel seçim sürecinin tanımlanması, ilgili psikometrik test ve ölçüm araçlarının belirlenmesi, görev ve iş analizlerinin yapılması, kadroların belirlenmesi, performans değerlendirme sisteminin kurulması (online), ücret yönetim sisteminin belirlenmesi, kariyer yönetimi, eğitim ihtiyaçlarının belirlenmesi ve planlanması, sağlık, temizlik, ulaşım, araç bakımı, haberleşme gibi idari işlerin standartlar dahilinde gerçekleştirilmesi gibi çalışmalar, insan kaynakları yönetim sistemi ile gerçekleştirilebilir.